Miért kötnek a felek színlelt munkaszerződést?

pp-4Nemcsak a munkajog, hanem más jogágak – elsődlegesen a polgári jog – is szabályoznak jogviszonyokat, amelyek során munkavégzés történik.

Az adó- és járulékterhek elkerülése végett gyakran előfordul, hogy gazdasági vállalkozások munkavégzésre polgári jogviszonyt létesítenek.

A munkáltató az Mt. számtalan, a munkavállalókat érintő szabálya alól mentesül, ha a munkavégzésre polgári jogviszonyt létesít. Ilyen például:

  • A jogviszony megszüntetése lényegesen egyszerűbb, nincs indoklási kötelezettség, felmondási tilalom, korlátozás, nincs felmondási idő és végkielégítés,
  • A munkavállaló keresőképtelensége esetén nincs fizetési kötelezettsége,
  • A munkáltató az Mt.-nek az anyagi felelősségre vonatkozó szabályai helyett a lényegesen kedvezőbb Ptk. szerinti vétkességi felelősségi szabályok szerint felel a munkavállalónak okozott károkért,
  • A munkabérre vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni. Ilyenek a minimálbérre, rendkívüli munkavégzésre, annak díjazására vonatkozó szabályok.
  • Munkaidőre vonatkozó szabályok.

A vállalkozói adó- és járulékterhek a munkaerőpiacon jelentkező munkavállalók számára is vonzóak lehetnek. Ezek az előnyök azonban a munkavállalók számára csak rövidtávon jelentkeznek, hosszú távon számolniuk kell a társadalombiztosítási jogviszony hiányával, valamint azzal, hogy a polgári jogi jogviszonyban nem érvényesülnek a munkavállalókat védő szabályok.

Nem éri meg színlelt szerződést kötni, mert a munkavállaló nagyon sok előnytől esik el ezáltal, kiszolgáltatottá válik! A munkáltatónak is kockázatos, hiszen nemcsak a munkaügyi felügyelet vizsgálhatja a szerződést, hanem a NAV is és mindkét hatóság súlyosan bünteti a jogellenes szerződések megkötését!

Munkajogi kérdése van? Munkaügyi ellenőrzést folytatnak cége ellen? Szeretné, ha egy esetleges ellenőrzés során mindent rendben találnának és nem akar attól tartani, hogy munkaügyi bírságot szabnak ki a munkaügyi felügyelet cégére? Attól tart, hogy színlelt munkaszerződést kötött?

Munkaügyi audit céljából keresse

dr. Bodnár Lilla ügyvédet!

Bodnár Ügyvédi Iroda,

dr Bodnár Lilla ügyvéd, munkajogász

Hívja irodámat:+36706323540

Munkajogi átvilágítás, audit cégének!

KAPCSOLAT