Felszámolás

dr_bodnar_lilla-felszamoloasA felszámolási eljárásra két esetben kerülhet sor:

Egy tartozás miatt mi indítunk felszámolási eljárást egy másik céggel szemben vagy ellenünk indítanak felszámolási eljárást (vagy a cég saját maga ellen ad be felszámolási kérelmet).

Ha a cégünk ellen felszámolási eljárást indítanak arra oda kell figyelni! Amennyiben már a bíróság küldött levelet és nem tudjuk igazolni a másik fél jogtalan követelését vagy azt, hogy kifizettük a tartozást könnyedén elrendelheti a bíróság a felszámolási eljárást. Ez különbözik a csődeljárástól. Felszámolási eljárás esetén nincs azonnali vissza út, akkor se ha a cég kifizeti tartozásait. A cég felett a felszámolás elrendelésétől kezdve a felszámoló rendelkezik, ha ezt nem tartja be a cégvezető és eljár a cég nevében bűncselekményt követ el.

A felszámolás egy lehetőség is lehet a cég életében, amennyiben a cég likviditási gondokkal küzd. A leggyakoribb likviditási gondok adóhivatali tartozásokból, banki hitelekből és a kintlévőségekből, perekből szoktak kialakulni.

A leggyakoribb problémák felszámolási eljárás során:

  •  sok pénz van a házipénztárban. Ekkor a felszámoló azonnal követeli a pénzösszeg átadását. Amennyiben nem kerül átadásra az ügyvezető bűncselekményt követ el!
  •  a könyvelésben tárgyi eszközök vannak, amelyeket az ügyvezető nem ad át a felszámolónak. Ez is csődbűncselekmény és sikkasztást valósít meg!
  • a felszámolás elrendelését követően az ügyvezető továbbra is rendelkezik a cég felett és vagyontárgyakat ad el. Ebben az esetben is csődbűncselekmény!
  • az ügyvezető nem adja át cége könyvelését vagy egyáltalán nem veszi fel a kapcsolatot a felszámolóval! A cégvezető felelőssége a zárómérleg elkészítése is, amely a felszámolóval történő elszámolás alapkövetelménye.

KAPCSOLAT