Munkajogi tanácsadás munkavállalóknak

jogi tanácsadás online

Akárcsak a vállalatoknak, cégeknek a munkavállalóknak is gyakran szükségük lehet munkajogász segítségére. Biztosra menne munkaszerződés kötéskor vagy felmondáskor? Forduljon munkajogi ügyvédhez!

Hogyan kerüljük el a munkajogi problémákat?

A munkaviszony létesítésekor

Tegyük fel, hogy éppen új munkahelyre kerül. Csakhogy a munkaszerződés aláírása előtt szeretne alaposabban tájékozódni, meggyőződni arról, hogy biztosan jól jár.

Ilyenkor kerülhet képbe a munkajogász, aki előzetes egyeztetést követően áttekinti a munkaszerződés tervezetet és megbeszéli a munkavállalóval, hogy számára mely rendelkezések előnyösek és melyek hátrányosak. Mit jelentenek az egyes rendelkezések és hosszútávon milyen következményekkel járhatnak a munkavállalóra nézve. Ha valamely rendelkezés hátrányos a leendő munkavállalónak, megbeszélik, hogy a szabályozás milyen kockázatokkal jár, hogyan érdemes módosítani.

A munkajogi ügyvéd a munka- vagy éppen a pihenőidőhöz kapcsolódó alapvető kérdésekre is választ ad.

A munkaszerződés módosítása

Nagyon gyakran keresnek meg a munkavállalók a munkaszerződés módosítása miatt. Mi az, amikor kötelező munkaszerződést módosítani és melyek azok az esetek, amikor a munkáltató munkaszerződéstől eltérő munkavégzést rendelhet el. Milyen utasításokat kötelező megtartania a munkavállalónak a munkaviszonyban és mi az, amikor megtagadhatja az utasítás teljesítését. Ez azért is fontos, mert ha a munkavállaló jogellenesen tagadja meg a munkáltató utasításának teljesítését, akkor a munkáltató a munkaviszonyt azonnali hatállyal megszüntetheti. Az ilyen jogviszony megszüntetés pedig jogszerű lesz. A munkajogász munkajogi tanácsadás keretében segít a munkavállalónak és elmondja, hogy mit tehet meg a jogviszonyban és mi az, amit nem.

Munkaszerződés módosítása kismamák esetében, fizetés nélküli szabadságról történő visszatéréskor

Nagyon gyakran megkeresnek a kismamák azzal, hogy visszatérnek a fizetés nélküli szabadságról és megszűnt a munkakörük. Nem akarják elfogadni a felajánlott munkakört. Abban a tévhitben vannak, hogy kötelesek munkaszerződést módosítani.

Nagyon fontos, hogy ilyen esetben át kell tanulmányozza a munkajogász a munkaszerződést és ez alapján eldönteni, hogy munkaszerződés módosítást ajánlanak-e a munkavállalónak vagy a feladat belefér a munkavállaló munkakörébe. Ezeket a kérdéseket nem lehet megválaszolni, csak a munkaszerződés áttanulmányozása után. A munkajogász rendelkezik olyan ismeretekkel, hogy a munkavállaló kérdéseit megválaszolja.

Ha a munkáltató munkaszerződést módosítana, ahhoz a munkavállaló nem köteles hozzájárulni. Ebben az esetben, ha megszünteti a cég a munkavállaló munkakörét, felmondás esetén fizetnie kell a munkavállalónak végkielégítést és a felmondási időre járó pénzt.

Minden ügy egyedi, a munkajogász a munkajogi tanácsadás keretében ad személyre szóló tanácsot, ami egyik esetben igaz lehet, hogy egy másik esetben nem igaz, hiszen nagyon sok függ a munkaszerződésben foglaltaktól. Ne az internetről tájékozódjon, ha kérdése van. Forduljon munkajogi szakértő ügyvédhez és kérjen tőle munkajogi tanácsot.

Munkaidő és pihenőidő

A munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket, a munkaidő-keret szabályait nem mindig megfelelően alkalmazza a munkáltató. Segítünk a munkavállalóknak abban, hogy megértsék mi a jogszerű, mit tehetnek meg, hogyan kérhetik a szabadságot, jogszerű-e a munkaidő beosztásuk. A munkaidő beosztásból, munkaszerződésből derül ki a munkajogász számára az is, hogy milyen pótlékra lehet jogosult a munkavállaló.

A munkaviszony megszüntetése

A másik tipikus eset, amikor munkajogászra van szükség, az amikor a munkavállaló befejezi a munkát az addigi munkahelyén. A jogviszonyt mind a munkáltató mind a munkavállaló megszüntetheti felmondással, közös megegyezéssel és azonnali hatállyal.

De milyen keretek között történjen meg az elválás? A közös megegyezés jelenti a megoldást?

Vagy egyoldalúan megszüntették a munkaviszonyát, és kíváncsi arra, hogy mindez jogszerűen zajlott-e? Munkajogi tanácsadás keretében lehetőség van arra, hogy a munkajogi szakértő ügyvéd megvizsgálja, hogy jogszerű-e a felmondás, de tanácsot adhat arra vonatkozóan is, hogy hogyan szüntesse meg a munkavállaló a munkaviszonyt, hogy az jogszerű legyen.

A munkaviszony megszűnésekor mindig fontos kérdés a felmondási idő hossza és a végkielégítés mértéke.  A munkajogász ezekről is tájékoztat.

Munkajogi segítség:

Ne őrlődjön kétségek között! Akár budapesti, akár vidéki céghez köti a szerződés, munkajogásszal megtalálja a megoldást a felvetődő problémákra. Online tanácsadás keretében is segítünk azoknak a munkavállalóknak, akik felkeresik irodánkat.

Munkajogi kérdése van? Megszüntették a munkaviszonyát vagy felmondana ? Szeretné, ha a felmondással minden rendben lenne? 

Munkajogi tanácsadásra van szüksége? Kérjen időpontot!

Munkajogi kérdése van? Munkaügyi-, adatvédelmi tanácsadás céljából keresse dr. Bodnár Lilla ügyvédet!

Bodnár Ügyvédi Iroda,

dr Bodnár Lilla ügyvéd, munkajogász

                               Hívja irodámat:+36-70-6323540 (időpont egyeztetés)                                     

 Online és személyes tanácsadás! Gyors ügyintézés, átlátható díjazás, több mint 20 év tapasztalat

Telefonon, illetve e-mailben nem adunk jogi tanácsot. Jogi tanácsot kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően a megbeszélt időpontban adunk.

KAPCSOLAT