Mi a felmondási tilalom?

pp-7Kinek nem szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyát? Mi a felmondási tilalom? Milyen védelem illeti a terhes nőt? be kell-e jelenteni a terhességet a munkáltatónak?

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt az alábbi időtartamok alatt:

a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat, és
e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított 6 hónaptartama alatt.

A munkavállalónak a terhességről és a reprodukciós eljárásról a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatnia kell. Ha nem teszi, nem illeti meg a védelem. A munkavállalónak tehát legkésőbb a felmondás közlésekor be kell jelentenie a munkáltatónak, hogy gyermeket vár. Ez 2012. július 1. napja óta van így. Azt megelőzően, a korábbi Munka Törvénykönyve hatálya alatt a munkavállalót akkor is megillette a védelem, ha terhességét nem jelentette be  a munkáltatónak. Ez azt jelentette, hogy ha a munkáltató megszüntette  a munkaviszonyt rendes felmondással és a munkavállaló pert indított arra hivatkozva, hogy terhes, megnyerte a pert. A bíróság nem vizsgálta, hogy jogszerű volt-e a rendes felmondás vagy sem. Az új Munka Törvénykönyve hatályba lépésével ez megváltozott, a védelem akkor illeti a munkavállalót, ha a felmondás közlése előtt bejelenti a terhességét a munkáltatónak.